poniedziałek, 10 lutego 2014

Polska od kuchni

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich domach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis

Nasze tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj żurek śląski przepis - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: żurek śląski przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Więcej informacji także tutaj żurek śląski przepis żurek śląski przepis - też dobry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz