środa, 14 maja 2014

Co jemy?

Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich domach tak się gotuje. Jednak NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne dania są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. ciecierzyca przepis
W temacie ciecierzyca przepis warto poczytać również pozostałe informacje.
Wpis inspirowany jest również hummus przepis
przepis na hummus - tekst jest OK
hummus przepis - to całkiem niezłe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz