Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.
Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. gazpacho
Warto rzucić okiem także na gazpacho
Na temat przepis na gazpacho to też niezłe źródło
Więcej informacji także tutaj gazpacho
Jeśli mowa o przepis na gazpacho to wspomnę też o innych źródłach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz